Hvordan du kan holde mur fri fra kalkutslag

Hvordan du kan holde mur fri fra kalkutslag

Saltutslag er en tilstand der hvite (salt) avleiringer dannes på overflaten av murverket. Saltdannelsen er vanligvis et tegn på overdreven fuktighet. I nærvær av vann migrerer disse forbindelsene gradvis mot muren, hvor de forblir når vannet fordamper.

Disse er generelt ikke skadelige for muren, bare uattraktivt. Imidlertid bør de vaskes fra overflaten så snart som mulig. Tørr-børst overflaten med en stiv (ikke-metallisk) børste, eller vask den med rent vann fra en hageslange, supplert ved å skrubbe med en stiv børste om nødvendig. Fjern sulfat skorper ved hjelp av en tung treskraper.

Vennligst merk: saltutslag på mur dekkes ikke av vår garanti (heller ikke dekkes av leverandører sin garanti).

Kalkutslag kan forekomme på betong da det er naturlig kalk i cement. Vann i form av regn, kondensvann eller dugg trenger inn i betongens porer og oppløser kalken delvis. Oppløsningen går opp til betongens overflate der vannet fordamper og etterlater seg et hvitt tungtoppløselig kalkslør.

Kalk skader ikke betongen og slites som regel bort av vær og vind i løpet av 1 – 2 år. Et tips er å koste/børste med en stålbørste eller en grov kost (gjerne sammen med sand), da vil den ferske løse kalken løsne. Evt. kan man spyle. Dersom det fortsatt sitter kalk igjen og man ikke har tid til å vente på at det vaskes bort av vær og vind, kan man børste overflaten med 5% saltsyreoppløsning.(i.e.http://www.neomid.ru/en/catalog/cleaning-and-protection-of-stone-brick-marble/salty-appearance-remover-neomid-550/) Unngå syre på vekster og omgivelser. Husk å skylle med mye vann. Etter syrebehandling kan overflaten på steinen bli mer ru og fargen kan endre seg.  

Kalkutslag gir ikke grunn til reklamasjon.


Ref. NKF “Temahefte Belegningsstein og heller av betong” (Norsk komunalteknisk forening)


Recent Posts